Wybór pomiędzy kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na informacji, którą zapewnia nam producent. Jak więc dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Właśnie dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka manualnego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu rozdrabniania uzyskujemy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie manualnego o wiele odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w wypadku mielenia z użyciem fachowego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika scalona z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu elitarny gatunek kawy nie traci na wartości na skutek użycia zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania szczególnej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy
Kawa Kopi Luwak Sumatra
Kawa mielona jest olśniewającą opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, lecz w dalszym ciągu zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej uzyskania jest kupno kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach móc rozkoszować się wyśmienitą kawą.
W doborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna znaleźć się cała lista składników towaru oraz sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się właśnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.